Christel Geerts

Zorgadministratie: Minder klikken, beter registeren

Voor het Antonius Ziekenhuis in Sneek hebben we (poli)klinische verrichtingensjablonen en een zogenoemde voorkeurstabel ingericht. Om het verrichtingensjabloon conform de wensen van de eindgebruikers te ontwikkelen, hebben we medisch specialisten expliciet bij de inrichting betrokken.

Het klinische verrichtingensjabloon is ingericht zodat het de papieren kliniekbonnen kan vervangen. Dankzij deze inrichting kost het medisch specialisten aanzienlijk minder tijd en moeite om zorgactiviteiten te registeren in het ziekenhuisinformatiesysteem. Zo kan geleverde zorg ook in de kliniek aan de bron geregistreerd worden.

"De bronregistratie is hier aanzienlijk verbeterd, vinden ook de eindgebruikers"

Door het inrichten van een voorkeurstabel in HiX is het declaratieproces bij parallelliteit aanzienlijk verbeterd en worden foutieve koppelingen van verrichtingen aan zorgtrajecten voorkomen. In samenwerking met medisch specialisten is per specialisme een voorkeurstabel ingericht. Door deze functionaliteit wordt bij parallelliteit de betreffende zorgactiviteit gekoppeld aan het zorg(sub)traject van voorkeur in plaats van aan het laatst geopende zorg(sub)traject. Zo vindt automatisch een juiste koppeling plaats.

Een cataractoperatie zou je bijvoorbeeld alleen terug willen zien in een subtraject met diagnose ‘cataract’ en niet in een subtraject met diagnose ‘primair glaucoom’ of ‘maculadegeneratie’. Voor deze cataractoperatie kan dan een voorkeursdiagnose worden ingericht in de voorkeurstabel, waardoor bij parallelliteit de cataractoperatie gekoppeld wordt aan de diagnose van voorkeur. Dit scheelt veel werklijstfouten in HiX en voorkomt missende declaraties.

Naar het overzicht

© 2020 Careffect. Alle rechten voorbehouden. Website door De Geus Internet